Tetraktis- Equine America, Dorwest, Excel

 

Kaj lahko storimo da maksimalno zaščitimo svoje konje in izboljšamo imunski sistem konja skozi celo leto? Ta problem bomo obdelali s zornega kota 4 področij:

  • prehrana,
  • dodatki prehrani,
  • ravnanje s konjem in
  • stres.

Idealna konjska prehrana temelji na dolgih vlaknih – trava, seno, silaža in derivatni hrani, ne na zrnu. Večina lažjih in srednjih delovnih konjev ne potrebujejo krme iz žitne osnove za ohranjanje delovne energije in teže. Če že potrebujejo nekaj dodatnih kalorij, samo dodajte laneno ali oljčno olje na krmo (iz trave, sekancev itd.) dvakrat na dan, kar bo dodalo telesno težo brez fermentacijskega stresa na črevesju. Za boljši imunski sistem bi dodali še dober mineralni in vitaminski dodatek, kot so tisti, ki jih ponujamo v naši spletni trgovini.

Dodatki prehrani naj bodo dopolnila za spodbujanje zdravja in zdrave odpornosti ter naj vključujejo vse, kar spodbuja dobro prebavo.

Nekaj odličnih naravnih zelišč za boljši imunski sistem:

Spirulina – Znana tudi kot modrozelena alga cepivka, več kot odlično dopolnilo za boljši imunski sistem in omiljenje alergijskih reakcij. Spirulina mora biti v konjskem organizmu približno štiri tedne, preden prinese svoje koristi. Torej, če vaš konj trpi zaradi kakršnih koli sezonskih zapletov, kot so sladka srbečica ali izpuščaji, začnite dodajati dodatek spirulina k hrani vašega konja mesec dni pred predvidenimi težavami. Priporočam svežo spirulino v obliki čistega prahu. Nekaterim konjem ta dodatek ne ustreza, do te mere, da se mu ne bodo niti približali. Začnite z zelo majhno količino in sčasoma dodajate več. Vaš cilj je zgraditi približno dve čajni žlički dnevno za 500kg-a konja. Dodatek mete ali česna je dober način za prekritje okusa. Kupujte v manjših količinah, da ostane sveža in dajte v hladilnik čez poletje.

Haluga/ rjave morske alge – Bogat vir jodu, odlična za razpokana ali šibka kopita in uravnoteženje ščitnice. Vsebuje tudi kalcij, baker, železo in magnezij. Približno eno žličko na dan.

Šipek – čudovit vir vitamina C in bakra. Poleg učinka dobrega zdravja s povečanjem vitamina C, je bilo ugotovljeno, da šipek poveča kakovost kopita in preprečuje praske. Približno dve žlički na dan.

Posušeni regrat – Če imate dostop do svežih regratovih listov, še bolje! Bogat s kalijem in vitamini A, B, C in D. Več vitamina A kot v korenju. Odlična rastlina za telo. Hranite konje s posušenimi listi po približno tri žlice dnevno. Če jih hranite s svežim listjem, jim dajte kolikor želijo.

Granulirani česen – Je nujen, če želite rešiti vašega konja pred žuželkami poleti in mu povečati imunski sistem pozimi. Približno eno žličko na dan.

Surovi jabolčni kis – ta tekočina je nuja za vse konje čez celo leto 🙂 Surovi jabolčni kis je dober vir kalija, fosforja, žvepla, železa in magnezija. Je zelo okusen za večino konjev in se lahko doda v vedro z vodo ali neposredno na krmo. Za zdravljenje in preprečevanje artritisa ter za preprečevanje ugrizov žuželk, ker jim konjska kri »ne tekne več.« V kombinaciji z granuliranim česnom, ustvarja močan duh za preganjanje žuželk. Okoli osmine litra na dan.

Na koncu pa še ravnanje s konjem. Ni treba veliko besed izgubljati kako je pomembno pravilno ravnanje s konjem, to vsi vemo, mar ne?! Le s pravilnim odnosom do konja in ustreznim ravnanjem bodo vaši konji srečni. Srečen konj, tako kot srečen človek, je bolj odporen proti virusnim okužbam. Ravnanje s konjem bi moralo biti prilagojeno konju, njegovemu karakterju in sposobnostim ter mu omogočati maksimalno pašo, kolikor le dopušča vreme. Velikost pašnika oz. število konj na pašniku pa naj ustreza velikosti in pasmi konj. Pa še tole- idealno je pobrati iztrebke s pašnika za preprečitev okužbe s paraziti.

O stresu pa v enem izmed naslednjih prispevkov 🙂

(1)

Emune® sirup za konje

Original price was: €52.99.Current price is: €47.99.

Najnižja cena v zadnjih 30 dneh: 33.99.

(4)

Apple Lytes elektroliti peleti

32.9992.99

Najnižja cena v zadnjih 30 dneh: 32.99.

(2)

Turmeric XTRA- kurkuma za konje 3 kg

Original price was: €34.99.Current price is: €31.99.

Najnižja cena v zadnjih 30 dneh: 31.99.

Call Now Button