Tetraktis- Equine America, Dorwest, Excel

naduha pri konjih

Ali opažate, da vaš konj vedno pogosteje kašlja in ima težave z dihanjem? Čeprav so konji močne in vzdržljive živali, se lahko zgodi, da njihov respiratorni sistem postane preobremenjen, kar vodi do težav z dihanjem in kašlja. Konjska pljuča so namreč neprestano izpostavljena različnim motečim dejavnikom, kot so spore gliv, prah, cvetni prah in drugi drobni delci, ki se nahajajo v njihovem okolju. Ne glede na to, ali se konj nahaja v zaprtem prostoru, hlevu ali na paši,  se lahko zgodi, da ti drobni delci preobremenijo njegov dihalni sistem. Posledično pride do draženja sluznice dihalnih poti in pljuč, konj pa začne kašljati (temu rečemo tudi naduha pri konjih) z namenom, da bi očistil svoje dihalne poti.

Za podporo zdravemu delovanju pljuč in naravni obrambi konja lahko poskrbimo tako, da mu zagotovimo čisto in prijetno okolje, mu ponudimo primerno prehrano in njegovo zdravje še dodatno podpremo z ustreznimi in varnimi prehranskimi dopolnili, kot je na primer Coff-Less prašek.

Kaj storiti, ko se pri konju pojavi kašelj?

Konji kašljajo iz različnih razlogov – morda med hrano zajame prašen zrak ali pa mu v dihalne poti zaidejo moteči majhni delci. Lahko pa se zgodi, da do kašlja pri konjih prihaja zaradi pojava bolezni ali različnih vnetij. Zato je pomembno, da ugotovimo kjer se skriva razlog za kašljanje.

V poletnih mesecih lahko do težav z dihali prihaja zaradi večje količine cvetnega prahu v zraku. Medtem ko lahko pozimi v hlevih draženje dihalnih poti povzročajo prah ali delci sena.

Naduha pri konju:

Kako jo prepoznamo?

Naduha pri konjih je nenalezljivo, kronično obolenje dihal (pogosto se pojavi pri konjih starejših od 6 let). Pojavi se kot posledica alergične reakcije na delce (slame, plesni,…) v zraku.

Na to, da ima konj težave z dihanjem lahko kažejo različni znaki, kot so na primer zmanjšana delovna sposobnost, izcedki iz nosu in hitrejše dihanje. Pride lahko tudi do izgube telesne teže, saj konj zaradi težav pri dihanju manj časa posveti hranjenju. V hudih primerih, ko je dihanje zelo oteženo, konj stoji v značilnem položaju z razmaknjenimi sprednjimi nogami, iztegnjenim vratom, odprtim gobcem ter razširjenimi nosnicami.  

Zakaj pride do naduhe?

Če konj vdihava majhne delce v zraku (prah, delci sena, spore gliv,…) lahko pride do alergične reakcije, ki pripelje do zožitve dihalnih poti. Po dihalnih poteh se začne nabirati sluz – konj pa začne kašljati in poskuša s tem očistiti dihalne poti.

Naduha pri konjih se pogosto pojavlja pri živalih, ki veliko časa preživijo v zaprtih in prašnih okoljih (npr. hlevi). V primeru, da se ob pojavu prvih simptomov konju ne zagotovi ustreznega življenjskega okolja ter zdravljenja, se bodo težave stopnjevale in dihanje bo (tudi kadar konj miruje) vedno bolj oteženo .

Kako poskrbeti za zdravljenje?

Če sumimo, da se je pojavila naduha pri konjih, se moramo o tem posvetovati z veterinarjem. Veterinar bo lahko natančno ocenil zdravstveno stanje konja in nam pomagal načrtovati potek zdravljenja.

naduha pri konjih

Kaj lahko storimo, ko se pojavi naduha pri konju?

Poskrbimo za primerno življenjsko okolje: V primeru, da se pojavi naduha pri konjih je lahko koristno, da konja nastanimo v zunanji hlev. Ali pa vsaj poskrbimo, da je hlev v katerem konj živi čim bolj odprt in redno zračen. Med čiščenjem in pometanjem prostora (takrat se v zraku pojavi še več motečih delcev) konja umaknemo iz hleva in tudi drugače poskrbimo, da čim več časa preživi na svežem zraku. Tudi zunaj se je potrebno izogibati prašnim jahalnim površinam in pašnikom, ki so preblizu makadamskih poti.

Priporočeno je, da se pri izbiri nastilja izogibamo slami (ta namreč rada plesni), seno pa pred krmljenjem temeljito zmočimo (v celoti potopimo v vodo). Namesto prašnega sena je krmljenje z senenimi briketi boljša izbira. Predvsem pa je, kadar se pojavi naduha pri konjih, sveža trava najboljša krma.

Uporaba zdravil: V hujših oblikah bo veterinar za zdravljenje naduhe predpisal zdravila (bronhodilatatorje in kortikosteroide), ki bodo pomagali razširiti dihalne poti in zmanjšati vnetja. Ob pravočasnem ukrepanju uporaba zdravil morda sploh ne bo potrebna, saj je lahko že sprememba okolja dovolj, da naduha pri konjih izzveni.

Dodatki za dihala : Z uporabo naravnih dodatkov- izbor dodatkov za dihala za konje lahko najdete tudi v naši spletni trgovini. Kot so na primer različne rastlinske sestavine in pomembne antioksidativne hranilne snovi lahko prispevamo k naravni obrambi konja in mu pomagamo pri težavah, ki so povezane z dihanjem (kot je npr. naduha pri konjih).

Katere sestavine pomagajo podpirati zdravje respiratornega sistema pri konjih?

naduha pri konjih
Evkaliptusovo olje

je sestavina, ki je dobro poznana po tem, da pomaga čistiti sluz iz dihalnih poti, ki se v njih nastaja, ker je konj pogosto izpostavljen različnim delcem, kot so prah in spore.

naduha pri konjih
Poprova meta

se uporablja za odstranjevanje sluzi in odpiranje dihalnih poti. Spojine v olju poprove mete nudijo dodatno podporo obrambnim mehanizmom, ki konju pomagajo ohranjati zdravje respiratornega sistema.

naduha pri konjih
Kopriva

se v ljudski medicini že dolgo uporablja za odvajanje vode, blaženje vnetij in lažje izkašljevanje. Pri konjih pomaga miriti razdražene dihalne poti in lajšati kašljanje.

naduha pri konjih
Triplat (grško seno)

so v Evropi gojili in zaradi številnih zdravilnih učinkov, ki se mu jih pripisuje, uporabljali že v srednjem veku. Triplat se uporablja tudi pri zdravljenju in blaženju kroničnega kašlja.

naduha pri konjih
Astragalus ( opnasti grahovec)

je zdravilno zelišče, ki se ga v tradicionalni kitajski medicini že tisočletja uporablja za krepitev imunskega sistema in zaščito pri prehladu in gripi. 

naduha pri konjih
Česen

se že stoletja uporablja kot naravni antibiotik, ki telesu pomaga v boju proti bakterijam, virusom in glivicam. Pomaga pri izkašljevanju in se pogosto uporablja pri vnetih dihalnih poteh ter pri kašlju, prehladih ali gripi.

naduha pri konjih
MSM (organsko žveplo)

v telesu skrbi za pravilno delovanje encimov in hormonov ter uravnava delovanje imunskega sistema. Zaradi svojih antiseptičnih in očiščevalnih učinkov pomaga pri detoksikaciji telesa.

naduha pri konjih
Morske alge in kelp

lahko delujejo razstrupljevalno in hidratantno, zaradi visoke vsebnosti joda pa pomagajo pri uravnavanju delovanja ščitnice in posledično pomagajo pri doseganju hormonskega ravnovesja v telesu.

naduha pri konjih
Slez

je zdravilna rastlina z mnogimi blagodejnimi učinki, med drugim se že dolga leta uporablja za blaženje vnetih in razdraženih tkiv ter lajšanje simptomov kašlja, astme in drugih bolezni dihal.

naduha pri konjih
Ehinaceja (ameriški slamnik)

je rastlina, ki se ji pripisuje širok razpon zdravilnih učinkov. Ehinaceja lahko pomaga zmanjšati tveganje za nastanek težav z dihalnimi potmi, pri obstoječih boleznih pa pomaga zmanjšati čas njihovega trajanja.

Glede na vse zgoraj naštete sestavine bi morali konja vsak dan hraniti s celim naborom zdravilnih rastlin in dodatkov, če bi mu želeli zagotoviti ustrezno podporo za zdravje respiratornega sistema. Na srečo so na trgu že na voljo učinkoviti in naravni izdelki, ki vsebujejo kombinacijo učinkovin, ki bo vašemu konju pomagala pri njegovih težavah (npr. naduha pri konjih) ali pa preprečila njihov nastanek.

Equine America - Coff-Less prašek podpira respiratorni sistem, ko se pojavi naduha pri konju

Z učinkovito kombinacijo zdravilnih sestavin lahko prašek Coff-Less, ki ga proizvaja Equine America konju pomaga odpreti dihalne poti, ohranjati čista pljuča ter zagotoviti pravilno delovanje imunskega sistema.

Uporaba Coff-Less praška se priporoča tudi:

  • Kadar konj preboleva virusna obolenja, ki prizadenejo njegov respiratorni sistem
  • Kot preventiva pri konjih s slabšim respiratornim sistemom, ki živijo v hlevu
  • Pri konjih, kjer obstaja večje tveganje za pojav virusnih infekcij (npr. športni hlevi)

Prašek Coff-Less lahko uporabljate kot začetni tretma za podporo zdravju dihal, nato pa stanje ohranjate z uporabo Airways Xtra Strength praška, ki ga prav tako najdete v naši spletni trgovini.

naduha pri konjih
Call Now Button