Tetraktis- Equine America, Dorwest, Excel

zajedavci perutnine

Rejci perutnine po vsem svetu se pogosto srečujejo s problematiko zajedavcev perutnine, ki lahko poleg nelagodja imajo tudi resne posledice za zdravje ptic. Na srečo obstaja raznolik spekter naravnih metod in dodatkov, ki omogočajo preprečevanje in obvladovanje težav, povezanih z zajedavci perutnine.

V nadaljevanju si preberite kako prepoznamo znake okužbe z zajedavci ter kako se lahko z njimi soočimo s pomočjo naravnih metod in pripomočkov.

Kdo /kaj so zajedavci perutnine?

Gre za majhne organizme, ki lahko pri perutnini (kokoši, purani, gosi in druge ptice) povzročajo resne zdravstvene težave. Rejci perutnine se najbolj pogosto srečujejo z zajedavci kot so uši, klopi, pršice in črvi, ki se prehranjujejo s kožo, tkivom in krvjo ptic. Le ti povzročajo neprijetne posledice, kot so srbenje, nelagodje, poškodbe kože, poslabšanje zdravja in zmanjšanje produktivnosti.

Med pticami se zajedavci prenašajo preko stika (okužene površine, druge okužene ptice ali zunanje okolje). Ker se hitro razmnožujejo je pomembno, da poskrbimo za hitro in učinkovito preprečevanje in nadzor nad nadaljnjim širjenjem. Uporaba kemikalij za obvladovanje zajedavcev perutnine ima številne neprijetne stranske učinke. Kemikalije tudi onesnažujejo okolje, zato je bolje, da se za ubranitev perutnine poslužujemo naravnih pristopov.

Znaki, ki lahko kažejo na prisotnost zajedavcev perutnine

Pomembno je, da znamo prepoznati znake, ki kažejo na to, da so našo perutnino napadli zajedavci. Ob pojavu znakov pa pravočasno in pravilno ukrepamo. Znaki, ki lahko kažejo na prisotnost zajedavcev so:

Srbečica:  Če pri pticah opažamo pogosto praskanje, nelagodje in intenzivno srbenje je to lahko znak, da so prisotni zajedavci perutnine. Ptice se pogosto praskajo, drgnejo ob stene in druge predmete ali pa celo pulijo perje, da bi se znebile srbenja.

Poškodovana koža: Tudi različne rane ali vneta in razdražena koža so lahko znak prisotnosti zajedavcev. Bodite pozorni na pojav ranic, pordelosti, oteklin in izpadanje perja.

Izguba telesne teže: Če perutnino napadejo zajedavci, le ti oslabijo njihov imunski sistem, kar posledično vpliva na slabše počutje in kondicijo ptic. Opazimo lahko letargičnost, pomanjkanje apetita in izgubo telesne teže.

Pojav izločkov: Zajedavci perutnine pogosto puščajo sledi (iztrebke in umazanijo). Opazimo jih lahko na perju ali koži ptic, še posebej pogosto jih lahko najdemo v pregibu peruti in pri repu.

Manj jajc: Prisotnost zajedavcev lahko vpliva tudi na produktivnost perutnine, predvsem pri kokoših. Slabša kakovost, nepravilne oblike, tenka lupina ali manjša količina jajc lahko kažejo na to, da so perutnino napadli zajedavci,

Kako ukrepati?

V kolikor opazite katerega izmed zgoraj naštetih znakov ali pa sumite, da so vašo perutnino napadli zajedavci, je pomembno, da čim prej ukrepate.

Posvetujete se z veterinarjem (ali pa s strokovnjakom za perutnino), ki vam bo pomagal oceniti stanje in načrtovati nadaljnje ukrepe za nadzor zajedavcev. Pravilno in pravočasno ukrepanje lahko prepreči nadaljnje širjenje zajedavcev in poskrbi za zdravje in dobro počutje vaše perutnine.

zajedavci perutnine

Naravni izdelki za boj proti zajedavcem perutnine

Kot smo že omenili lahko perutnini pri boju proti zajedavcem pomagamo tudi z dodajanjem različnih naravnih učinkovin. Z njimi pomagamo krepiti zdravje in imunski sistem ptic, ter preprečujemo pojav in širjenje zajedavcev.

česen proti zajedavcem perutnine
Česen je v prvi bojni vrsti proti zajedavcem perutnine

Zaradi svojih antibakterijskih, protiparazitskih in protiglivičnih lastnosti je česen izjemno učinkovit v boju proti zajedavcem. Lahko ga preprosto zdrobite in dodate v prehrano perutnine ali pa ga dozirate v obliki česnovega olja.

zajedavci perutnine
Jabolčni kis- starodavni lek

V pitno vodo perutnine dodajte manjše količine jabolčnega kisa, ki bo s svojimi antiparazitskimi lastnosti pomagal preprečevati pojav zajedavcev. Bodite pozorni, da kisa ne dodate preveč, saj je pomembno, da ohranite pravilno ravnotežje v prebavnem sistemu vaših ptic.

zajedavci perutnine
Pivski kvas- vir vitamina B

Pivski kvas je kot prehranski dodatek izjemno bogat vir vitaminov B, mineralov in aminokislin. Pri perutnini pomaga izboljšati delovanje imunskega sistema in spodbuja njihovo zdravje. Nekateri menijo, da pivski kvas celo odvrača določene zajedavce.

zajedavci perutnine
Diatomejska zemlja

Gre za fin prah, ki ga pridobivamo iz fosilnih alg in vsebuje silicijev dioksid. Potresemo jo po tleh kokošnjaka in tam, kjer ptice gnezdijo. Pomaga preprečevati pojav in širjenje škodljivcev.

VERM-X za perutnino proti zajedavcem perutnine

V naravnem boju proti glistam in neželenim zajedavcem pri perjadi (kokoših, racah, goseh, fazanih, labodih in drugih pticah) nam lahko pomaga tudi naravna zeliščna mešanica Verm-X.

Gre za močno in učinkovito mešanico zelišč, ki jo v obliki peletov ali sirupa doziramo perjadi in s tem poskrbimo za dodatno obrambo pred nadležnimi zajedavci. Česen, cimet, timijan, morske alge, koprive, komarček, poprova meta in druge začimbe poskrbijo za pomoč v boju proti glistam in drugim nadlogam.

Pelete perutnini ponudite tri zaporedne dni vsak mesec – pakiranje 250g bo (za 5 ptic) zadostovalo za pol leta uporabe.

Peleti so odlična izbira, če želimo zagotoviti, da vsaka žival zaužije zadostno količino prehranskega dopolnila. Še dodatno prednost pa predstavlja dejstvo, da lahko tudi med uporabo dopolnila Verm-X pobirate kokošja jajca.

Preventivni ukrepi

Da bi se izognili neprijetnostim, ki jih povzročajo zajedavci, se lahko že prej držite nekaj preventivnih ukrepov, ki preprečujejo njihov nastanek. Tveganje, da bi vaše ptice napadli zajedavci perutnine, lahko zmanjšate s pomočjo naslednjih ukrepov:

Dobra higiena: Čisto in higiensko okolje je ključnega pomena za ohranjanje zdravja perutnine. Poskrbite, da bodo kokošnjak ter posoda za vodo in krmo čisti, ter sproti odstranjujte odpadke. Ostanki hrane, gnezda in iztrebki so mesta, kjer se pogosto naselijo in razmnožujejo zajedavci perutnine.

Kontrolirano okolje: Zajedavcem preprečite vstop v kokošnjak. Poskrbite, da so okna, vrata in druge odprtine tesno zaprti. Namestite mrežo ali ograjo, ki bo preprečevala vdor različnih škodljivcev.

Naravni odganjalci: Različne rastline in naravne snovi odvračajo zajedavce, zato lahko z njimi poskrbimo za preventivo. Določene rastline in naravne snovi lahko odvračajo zajedavce. Timijan, poprova meta in podobne rastline bodo pomagale odganjati neželene obiskovalce, za dodatno zaščito pa lahko poskrbimo tudi z dodajanjem česna ali pivskega kvasa v prehrano ptic. 

Biološka kontrola: Za pomoč pri nadzoru zajedavcev se lahko poslužimo tudi koristnih organizmov , ki v kokošnjaku pomagajo vzpostaviti naravno ravnovesje in zmanjšujejo število prisotnih zajedavcev.

Redni veterinarski pregledi: Stanje in zdravje vaše perutnine redno preverjajte tudi pri veterinarju. Le ta vam lahko pomaga pri odkrivanju zgodnjih znakov prisotnosti zajedavcev in vam svetuje, kako se jih najbolj učinkovito znebiti.

 

Zaključek

Zajedavci perutnine so neprijetna nadloga, ki se ji lahko izognemo z zgoraj naštetimi primernimi ukrepi. Vsekakor je preventive vedno boljša izbira, kot soočanje s posledicami, ko so že prisotni zajedavci perutnine. Kljub temu pa nam narava ponuja veliko rešitev, s katerimi se lahko lotimo teh težav in poskrbimo, da bo naša perutnina zdrava in srečna. Naravne rešitve kot so Verm-X za perjad vsebujejo že pripravljeno učinkovito mešanico, ki jo lahko perutnini ponudimo v obliki peletov ali sirupa.

Poleg zgoraj naštetih ukrepov je pomembno tudi, da se držimo še nekaterih drugih vodil. Preden v v kokošnjak vključimo novo ptico, jo moramo izolirati in se v karanteni prepričati, da ni okužena z zajedavci. Prav tako je pomembno, da se izogibamo preveč natrpanim kokošnjakom – le ta lahko negativno vpliva na imunski sistem živali in poveča tveganje za pojav zajedavcev. Zdravje in dobro počutje sta pomembna za uspešno rejo, zato  moramo za njih poskrbeti na čim bolj naraven in učinkovit način.

Poglejte tudi druge izdelke iz naše ponudbe za perutnino!

Call Now Button