Tetraktis- Equine America, Dorwest, Excel

omega 3 za pse

Verjetno smo prav vsi že slišali za Omega-3 maščobne kisline in njihove pozitivne lastnosti, morda pa nismo pomislili na to, da bi jih lahko ponudili tudi svojemu ljubljenčku.

Omega 3 za pse, tako kot za nas ljudi, predstavljajo koristen prehranski dodatek, ki lahko pozitivno vpliva na zdravje in spodbuja pravilno delovanje organizma.

Kaj so omega 3 maščobne kisline?

Omega-3 so esencialne maščobne kisline – gre za snovi, ki jih naše telo ne proizvede samo in moramo zato poskrbeti, da zadostno količino le te pridobimo iz hrane ali pa si pomagamo s prehranskimi dodatki.

Maščobne kisline Omega-3 so izjemnega pomena za delovanje našega organizma, saj vplivajo na zdravje:

 • srca
 • ožilja
 • možganov in živčnega sistema
 • oči
 • sklepov
 • dlake in kože

Za zadosten vnos lahko poskrbimo z uživanjem določenih rib (npr. losos, skuša, sardine,…) in rastlinskih virov (lanena ali chia semena, oreščki,…). Da bi ohranili zdravje in podprli vitalnost našega telesa je ključnega pomena, da s pravilno in uravnoteženo prehrano poskrbimo za zadosten vnos teh pomembnih maščobnih kislin.

Kakšne koristi imajo maščobe omega 3 za pse?

Kako pomembne pa so maščobe omega 3 za pse? Tako kot pri ljudeh, pomagajo pri vzdrževanju zdravja srca in ožilja, nižajo krvni tlak in lajšajo vnetja. Pomagajo lahko tudi pri lajšanju bolečih sklepov in s tem pomagajo tudi pri psih, ki trpijo zaradi artritisa ali drugih težav s sklepi. Tako kot za ljudi, so omega 3 za pse pomembne tudi pri razvoju možganov in živčnega sistema, pri starejših psih pa spodbujajo kognitivne funkcije.

Koristne učinke lahko opazimo tudi pri koži in dlaki, ki je lepa, sijoča in ne izpada v velikih količinah. Ker jih tudi psi ne morejo proizvajati sami, moramo poskrbeti, da v njihovo prehrano vključimo zadostno količino omega 3 maščobnih kislin.

Znaki, da psu primanjkuje omega-3 maščobnih kislih

Če ne poskrbimo, da naš pes zaužije zadostno količino omega 3 maščob, se lahko začnejo pojavljati znaki, ki kažejo na pomanjkanje le teh:

 • Suha in srbeča koža je eden izmed prvih znakov, ki ga lahko spremljajo tudi prhljaj, izpadanje in neenakomeren sijaj dlake.
 • Pogoste okužbe ušes in drugih delov telesa lahko prav tako kažejo na pomanjkanje omega 3.
 • Kronična vnetja in boleči sklepi lahko nastanejo tudi kot posledica premajhne količine omega 3 maščob v telesu.
 • Driska, napihnjenost, zaprtje in podobne prebavne težave so prav tako eden izmed morebitnih simptomov, ki kažejo na to, da vašemu psu primanjkuje teh esencialnih maščob.
 • Primanjkljaj omega-3 maščobnih kislin se lahko kaže tudi skozi vedenjske spremembe. Depresija, tesnoba ali hiperaktivnost lahko kažejo na to, da psu primanjkuje teh maščob.

Če pri psu opazite katerega izmed zgoraj omenjenih znakov, se o tem posvetujte z veterinarjem, ki bo pomagal poiskati vzrok za nastale simptome in vam svetoval na kakšen način lahko zagotovite, da bo vaš kosmatinec zaužil zadostne količine omega 3 za pse.

Najboljši naravni viri omega 3 za pse

Najboljše je, da za ustrezno in uravnovešeno prehrano naših štirinožcev poskrbimo še preden se pojavijo kakršnikoli simptomi pomanjkanja. V nadaljevanju naštevamo nekatere izmed najboljših naravnih virov omega 3 za pse. Pri izbiri hranil, ki jih psu dodajate v prehrano bodite pozorni, da izbirate (svežo) hrano iz kakovostnih virov, ki ne vsebuje konzervansov in morebitnih drugih škodljivih sestavin. Med najboljše naravne vire omega 3 esencialnih maščobnih kislin spadajo:

Losos

Losos je zagotovo eden izmed najboljših naravnih virov omega-3 za pse. Psu ga lahko ponudimo surovega, ali pa ga skuhamo ali spečemo. Izberite kos lososa s kožo, saj le ta v sebi skriva največje količine dobrih hranil. Na trgu obstaja tudi veliko različnih ribjih priboljškov, ki imajo bogato vsebnost omega 3 maščob. Poskrbite le, da izberete take, ki vsebujejo naravne sestavine in ne vsebujejo odvečnih snovi.

Sardine

Tudi sardine so dober naravni vir omega-3 za pse. Majhne ribe, ki v sebi skrivajo veliko hranilnih snovi lahko svojemu psu ponudite sveže ali konzervirane. Gre za cenovno ugodne in lahko dostopne ribe, pri katerih pa je pomembno, da se prepričamo, da izhajajo iz kakovostnih virov. Psu jih v hrano dodajamo samo občasno, saj lahko prevelika količina ribjega mesa v prehrani privede do morebitnih prebavnih težav.

Lanena semena

Med odlične rastlinske vire omega-3 maščobnih kislin, ki jih lahko kot dodatek vključimo v prehrano psa, spadajo tudi lanena semena. Psu jih lahko ponudimo zmleta ali pa jih preprosto potresemo po hrani. Ker je samo s pomočjo rastlinskih virov (iz katerih se omega 3 težje absorbirajo v telo) težko zagotoviti ustrezen vnos teh esencialnih kislin moramo poskrbeti, da v prehrano naših kosmatincev vključimo tudi druge vire omega 3.

Chia semena

Tudi chia semena so lahko odličen rastlinski vir omega-3 za pse. Poleg maščobnih kislin vsebujejo tudi druge pomembne hranilne snovi, kot so vitamin, minerali, beljakovine in vlaknine. Psu jih lahko ponudimo zmlete ali pa cele potresemo po hrani.

Soja

Kot vir omega-3 maščobnih kislin, lahko v prehrano psa vključimo tudi sojo. Pri tem moramo biti pozorni, saj soja vsebuje tudi fitate, ki lahko vplivajo na absorpcijo hranil v telesu. Za nekatere pse lahko soja predstavlja tudi alergen, zato je pomembno, da se preden jo ponudimo našemu psu, o tem posvetujemo z veterinarjem.

Ribje olje

Ribje olje je eden najboljših naravnih virov omega-3 maščobnih. Poleg teh ribje olje vsebuje tudi vitamin D, ki igra pomembno vlogo pri absorpciji kalcija in ohranjanju zdravih kosti. Ribje olje lahko psu ponudimo v obliki kapsul ali dodatka v hrani. Ko se odločamo za nakup ribjega olja moramo biti pozorni, da izberemo kakovosten in neonesnažen vir, brez težkih kovin in drugih škodljivih snovi.

Preden začnete svojemu štirinožnemu prijatelju v hrano dodajati različne vire omega-3 maščobnih kislin, se pozanimajte o pravilni in uravnoteženi prehrani ter se o tem posvetujte s svojim veterinarjem. Ta vam bo lahko svetoval, kako zagotoviti zadostne količine omega 3 za pse in pomagal pri izbrati pravilne odmerke in pogostost hranjenja.

V naši spletni trgovini je na voljo prehranski dodatek Omega Star priznanega proizvajalca Dorwest. Vsebuje maščobne kisline Omega 3 za pse, ki podpirajo zdravje in dobro počutje naših kosmatincev. Poleg tega ima tudi antioksidativne lastnosti, ki pomagajo pri pravilnem delovanju imunskega sistema.

Idealna izbira za vse ljubljenčke, ki želijo zasijati v svoji najboljši luči (no, vsaj njihova dlaka J).

Je izjemno preprost za uporabo, saj ga lahko preprosto vmešamo v obrok hrane ali pa ga s pomočjo brizge doziramo kar peroralno. Primeren je za pse vseh velikosti in starosti, še posebej pa bo koristen za tiste kužke, ki potrebujejo podporo pri zdravju srca, kože, dlake in možganov.

Vsebuje mešanico vrhunskih omega olj, ki kožo učinkovito navlažijo, pomirijo in negujejo:

 • Hladno stiskano olje lanenega semena: pomaga pri obnavljanju kože, nadzira prhljaj in pomaga izboljšati kakovost dlake in kožuha

 • Olje semenk črnega ribeza: občutljivo kožo pomirja in nudi podporo tanki in oslabljeni dlaki

 • Olje borage: miri razdraženo kožo, izboljšuje stanje kožuha in spodbuja rast dlake

 • Naravni vitamin E: naravni antioksidant, ki pomaga pri vzdrževanju obrambe kože

Ali so Omega 3 maščobe koristne tudi za starejše pse?

Za starejše pse so Omega 3 maščobne kisline še posebej pomembne – igrajo namreč pomembno vlogo pri ohranjanju vitalnosti in zdravja kužkov v poznejših letih. Le ti so namreč bolj pogosto nagnjeni k različnim zdravstvenim težavam (boleči sklepi, bolezni srca in ožilja, vnetja,…). Z rednim uživanjem omega 3 za pse lahko poskrbimo za zmanjšanje vnetij, lajšanje bolečin in pomagamo ohranjati zdravo srce in ožilje. Tudi zdravje dlake in kože bo imelo korist od zadostne količine omega 3, saj se pri starejših psi pogosto zgodi, da pride do zmanjšane proizvodnje naravnih olj v koži.

Poglejte si tudi druge izdelke za nego psov v naši ponudbi:

(16)

Canine Cooler hladilna blazina za pse

69.97128.10
(13)

Cortaflex kapsule za pasje in mačje sklepe

Original price was: €48.99.Current price is: €38.99.

Najnižja cena v zadnjih 30 dneh: 38.99.

(8)

Inflamex sirup -naravni analgetik za pse

Original price was: €41.99.Current price is: €35.77.

Najnižja cena v zadnjih 30 dneh: 46.99.

Call Now Button