Tetraktis- Equine America, Dorwest, Excel

Cushingov sindrom

Konjski Cushingov sindrom je kronična bolezen, ki prizadene delovanje endokrinega sistema konj. Gre za nepravilno delovanje žleze hipofize, kadar ta proizvaja prevelike količine hormona ACTH (adrenokortikotropni hormon). To posledično vodi do prekomerne proizvodnje kortizola (tako imenovani »hormon stresa«, ki igra pomembno vlogo pri uravnavanju presnove in vnetnih procesov v telesu) v nadledvičnih žlezah. Cushingov sindrom se bolj pogosto pojavlja pri pasmah, kot so Haflingerji, shetlandski poniji in konji pasme maremmana.

Kako prepoznati konjski Cushingov sindrom?

Cushingov sindrom se bolj pogosto pojavlja pri konjih, ki so starejši od 15 let, kaže pa se na različne načine. Med pogoste simptome spada povečanje telesne mase (sploh v predelu trebuha), sprememba rasti dlake, večja žeja, bolj pogosto uriniranje ter nagnjenost k okužbam.

Ker gre pri konjskem Cushingovem sindromu za kronično bolezen, ki lahko privede do številnih zapletov (npr. različne okužbe, sladkorna bolezen, težave s kostmi in sklepi, srčno-žilne bolezni,…) je pomembno, da bolezen pravočasno odkrijemo in z pravilnim zdravljenjem pomagamo zmanjšati tveganje za morebitne zaplete.

Razumevanje Cushingovega sindroma

Vzroki za nastanek Cushingovega sindroma pri konjih so lahko različni. Pri določenih primerih gre za genetsko pogojeno predispozicijo, medtem ko drugi primeri nastanejo kot posledica poškodb ali bolezni hipofize. Sindrom se lahko pojavi tudi kot posledica dolgotrajne uporabe kortikosteroidov oziroma drugih dejavnikov, ki vplivajo na delovanje nadledvične žleze.

Simptomi konjskega Cushingovega sindroma se lahko pri posameznih konjih razlikujejo, med njih pa spadajo:

·         spremembe v rasti dlake

·         prekomerno pitje

·         pogosto uriniranje

·         izguba mišične mase

·         izguba apetita

·         težave s hojo

·         prebavne težave

·         zmanjšana odpornost

·         spremembe v vedenju

Kako veste, ali ima vaš konj Cushingov sindrom?

Če menite, da vaš konj trpi zaradi Cushingovega sindroma, čim prej poiščite veterinarsko pomoč. Po navadi se za diagnozo Cushingovega sindroma uporabljajo krvni testi, s katerimi se preveri raven ACTH in kortizola v krvi. Za lažjo diagnozo bo veterinar opravil tudi fizični pregled ter pregledal zgodovino bolezni konja. Po potrebi se lahko opravi tudi ultrazvočni pregled nadledvičnih žlez.

Zdravljenje Cushingovega sindroma pri konjih je odvisno od stopnje bolezni. V določenih primerih lahko simptome bolezni blažimo s pomočjo zdravil, ki zmanjšujejo proizvodnjo kortizola. V primerih, ko je do bolezni prišlo zaradi poškodbe hipofize, je morda potreben tudi kirurški poseg ali radioterapija. V vsakem primeru moramo poskrbeti, da se konji, ki jih je prizadel Cushingov sindrom prehranjujemo s hrano, ki vsebuje nizke vsebnosti sladkorja in škroba. Prav tako moramo poskrbeti za primerno nego in zagotoviti, da se konj redno in dovolj giba.

Kakšni so učinki Cushingovega sindroma na zdravje vašega konja?

Učinki, ki jih ima konjski Cushingov sindrom na zdravje vašega konja se lahko kažejo na različne načine.

 • Med glavne simptome Cushingovega sindroma spadajo prekomerna rast in spremembe v teksturi dlake. Kot posledico te bolezni konji pogosto razvijejo dolgo in neenakomerno dlako, ki jo je težko obvladovati. Pojavijo se lahko tudi različne spremembe na koži, npr. rane, vnetja in srbečica.
 • Opazen simptom Cushingovega sindroma je tudi prekomerno pitje in uriniranje. Zaradi oslabljene funkcije ledvic, ki niso sposobne učinkovito obvladovati presežka vode v telesu, pride do prekomernega uriniranja, povečane žeje ali celo dehidracije.
 • Tudi izguba mišične mase in povečanje maščobnega tkiva, ki vplivata na hojo in gibljivost vašega konja, sta lahko simptoma, ki kažeta na Cushingov sindrom. Konji lahko trpijo tudi zaradi različnih prebavnih težav (zaprtje, diareja in napihnjenost).
 • Cushingov sindrom lahko poslabša imunski sistem vašega konja in poveča tveganje za pojav različnih bolezni in infekcij.

Kako Cushingov sindrom vpliva na vedenje in delovanje vašega konja?

Cushingov sindrom ne vpliva samo na njihovo fizično stanje, ampak lahko povzroči neprijetne posledici tudi na vedenje in delovanje vašega konja. Endokrina motnja, ki vpliva na delovanje hipofize in nadledvičnih žlez, lahko privede do neravnovesja v hormonskem sistemu konja. Hormonsko neravnovesje lahko povzroči različne spremembe v vedenju:

 • Apatija in zmanjšana energija spadata med pogoste spremembe, ki se pojavijo pri vedenju konj s Cushingovim sindromom. Konji postanejo manj aktivni in niso več zainteresirani za igro in vadbo. S tem lahko pride do težav pri treningih in vadbah, ter učinkovitosti konj pri delu.
 • Med druge spremembe v vedenju, ki jih povzroča Cushingov sindrom, spadata tudi povečana tesnobnost in razdražljivost. Konji se težje umirijo in postanejo bolj občutljivi na različne dražljaje, kar lahko privede do stresa in povečanega tveganja za ubežanje ali nekontrolirano obnašanje.
 • Posledice Cushingovega sindroma lahko prizadenejo tudi kognitivne funkcije konja in povzročijo težave s pozornostjo, učenjem in spominom. Lahko se zgodi, da konji postanejo manj zainteresirani za nove izzive in se slabše odzivajo na nove situacije.

Kako prilagoditi prehrano in nego konja, ki trpi zaradi Cushingovega sindroma

Pri konjih s Cushingovim sindromom sta pravilna prehrana in nega ključnega pomena za obvladovanje bolezni in ohranjanje zdravja konja. Ker sindrom povzroči različne spremembe v metabolizmu konja je pomembno, da temu prilagodimo tudi njegovo prehranjevanje in nego. V nadaljevanju si preberite nekaj nasvetov za nego konja s Cushingovim sindromom:

Uravnotežena prehrana:

Konji, ki trpijo zaradi Cushingovega sindroma se pogosto soočajo s prebavnimi in presnovnimi težavami. Pomembno je, da poskrbimo za uravnoteženo prehrano, s pravo količino hranil, vitaminov in mineralov. Hrana mora biti lahko prebavljiva, z nizko vsebnostjo sladkorja in škroba. Seno, ki vsebuje manj sladkorja in škroba je boljša izbira kot druga krma. V prehrano lahko vključimo tudi kakovostne prehranske dodatke (Cushins pelete za prehransko podporo pri delovanju hipofize najdete v naši spletni trgovini ), ki bodo pomagali podpirati zdravje konja.

Manj sladkorja in škroba:

Konji s Cushingovim sindromom so občutljivi na preveliko količino sladkorja in škroba v hrani. Poskrbeti moramo, da ima njihova hrana nizko vsebnost sladkorja in škroba. Sladke dobrote, ki vsebujejo veliko sladkorja (korenje, jabolka, melona, pesa,…) raje nadomestite z zelenjavo (npr. kumare, buče, zelje,…).

Redni obroki:

Za lažje obvladovanje posledic, ki jih povzroča Cushingov sindrom, so redni obroki ključnega pomena. Manjše količine hrane, večkrat na dan, bodo preprečile nastanek prebavnih težav in prenajedanje. Priporočljivo je, da konja s Cushingovim sindromom hranite 3-4x na dan, z manjšimi obroki, ki vsebujejo manjše količine sena in krme.

Nega kože in dlake:

Konjski Cushingov sindrom pogosto povzroča tudi težave s kožo in dlako, ki nastanejo tudi kot posledica zmanjšane imunosti. Zelo pomembno je, da s primernimi izdelki redno negujete kožo in dlako vašega konja. Redno pregledovanje bo pomagalo odkriti morebitne znake nastanka različnih bolezni.

Redno gibanje:

Za ohranjanje zdravja in dobrega počutja konja s Cushingovim sindromom sta redna vadba in gibanje izjemno pomembna. Čeprav se lahko zgodi, da je zaradi bolezni njihova fizična aktivnost omejena, moramo poskrbeti, da se konj vsak dan giba po svojih zmožnostih. Zelo dobrodošli so sprehodi in lahki treningi, vendar bodite pozorni, da konj ne bo preveč obremenjen.

Redni pregledi pri veterinarju:

Pri konjih s Cushingovim sindromom so redni veterinarski pregledi še posebej pomembni, saj nam omogočajo, da spremljamo zdravstveno stanje konja in poskrbimo za primerno zdravljenje. Veterinar bo lahko na podlagi pregleda priporočil ustrezno prehrano, dodatke in zdravila, ki bodo pomagali obvladovati Cushingov sindrom in njegove posledice.

Ta dopolnilna krmna mešanica za konje je bila zasnovana kot del uravnotežene prehrane in podpora zdravemu metabolizmu vašega konja. Zagotavlja prehransko podporo delovanju hipofize, pomaga pri uravnavanju inzulina in podpira zdravje kopit ter črevesnega trakta. Vsebuje izvlečke brina, biotina, metionina, antioksidante, MSM, prebiotike in probiotike, ki skupaj pomagajo pri dobrem počutju in zdravju vašega konja.

 • Prehranska podpora delovanju hormonskega sistema in hipofize
 • Podpora pravilnemu delovanju in regulaciji inzulina
 • Z 20mg biotina in metionina v dnevnem obroku podpirajo zdravje kopit
 • Vnos naravnih rastlinskih antioksidantov in minerala MSM
 • Pre- in pro- biotiki, ki poskrbijo za zdrav črevesni mikrobiom
 • Formula vsebuje nizke vrednosti sladkorja in škroba

Pelete lahko vmešate v krmo ali pa jih konju ponudimo samostojno. Konjem in večjim ponijem lahko najprej ponudite 30g peletov na dan, po 14 dnevih pa količino zmanjšate na 15g. Manjšim ponijem (pod 300 kg) najprej ponudite 20g peletov, nato pa količino zmanjšajte na 15g.

Spremljanje sprememb v vedenju, videzu in delovanju konja je ključnega pomena, pri zaznavanju prvih znakih bolezni. Pomembno je, da svojega konja pozorno opazujete in ob prvih znakih simptomov poiščete veterinarsko pomoč.

Če je Cushingov sindrom pravočasno diagnosticiran in ustrezno zdravljen lahko poskrbimo, da konj še vedno uživa kakovostno in zdravo življenje. Pomembno je, da kot lastnih konja redno spremljate njegove simptome in ob prvih znakih bolezni poskrbite za ustrezno pomoč. Pravilna prehrana in ustrezna nega lahko konjem s Cushingovim sindromom pomaga, da uživajo v kakovostnem in zdravem življenju.

Poglejte si tudi druge izdelke za konje v naši ponudbi:

Call Now Button