Tetraktis- Equine America, Dorwest, Excel

Želodčne razjede, čir ali ulkus do svojega prvega leta izkusi 60% konj. Dokazano je tudi, da zaradi želodčnih razjed trpi več kot polovica športnih konj (Amy K. Dragoo). Konj je občutljiva žival in vsak stres se nekje pozna. Začne pa se že zelo zgodaj!

Prvi takšen dejavnik je odstavitev od kobile pa tudi sprememba v prehrani. V prvem letu začne žrebe jesti seno, krmila in se prvič sreča tudi s travo. Premalo voluminozne krme (konjev želodec je prilagojen na prebavljanje voluminozne krme), ko je konj nima na voljo se začne proizvajati želodčna kislina, ki lahko povzroča želodčne razjede pri konjih.

Če ponazorim: preveč koncentrirane krme – v prvem, nežleznem delu želodca zaradi visokega pH poteka mikrobna fermentacija predvsem lahko dostopnih sladkorjev in škroba ter tudi nekaterih beljakovin. Nastajajo produkti: hlapne maščobne kisline (ocetna, propionska in maslena) in mlečna kislina ter plini (CO2 , H2 , NH3 ), tudi amini. Prevelik obrok koncentrirane krme hitro napolni želodec, ob tem izločanje želodčnih sokov ne sledi polnjenju, zato potek prebave v želodcu ni normalen in krma se ne prebavlja dovolj dobro, ampak prekomerno fermentira (Prunk Ž., Problemi oskrbe z ogljikovimi hidrati pri galoperjih, 2016).


Stres lahko močno vpliva na pojav razjed pri konjih

Konj je lahko v stresu zaradi bolezni, bolečine, zahtevnosti treninga, prevoza in stvari, ki se jih morda ne zavedate. Za mnoge konje je vsakdanje življenje stresno, čeprav se vam morda ne zdi tako. Konji so čredne živali, nenehno se pasejo in se prosto gibljejo od kraja do kraja. Stres zaradi zaprtosti in pomanjkanje družabnih stikov z drugimi konji lahko pomaga razložiti, zakaj pri konjih na paši manj verjetno nastanejo želodčne razjede.

Kot rečeno konji imajo zaradi potovanj (prevoza) tudi večje tveganje za nastanek želodčnih razjed – zaradi stresa in zmanjšanja vnosa krme in vode. Izkušnje pa kažejo tudi na to, da lahko na pojav ulkusov torej vpliva katerikoli stresni dejavnik. Lahko je poleg potovanj/prevozov tudi kakršnakoli sprememba okolja, menjava črede, visoka telesna aktivnost (intentivni treningi) itd.


Vpliv telesne aktivnosti na želodčne razjede pri konjih

Med pogostostjo in zahtevnostjo treningov in tveganjem za razjede na želodcu je neposredna povezava. Delno, ker se želodec med vadbo stisne, zato kislina lažje pride v stik z nezaščitenimi zgornjimi stenami želodca. Raziskovalci so tudi ugotovili, da se želodčna kislost poveča, ko konji tečejo na tekalni stezi.

Fenilbutazon za konje

Nesteroidna protivnetna zdravila, kot sta fenilbutazon (bute) in fluniksin megulamin (Banamine®), lahko prispevajo k razjedam, še posebaj kadar jih dajemo v velikih odmerkih ali dalj časa.

Nesteroidna protivnetna zdravila delujejo tako, da zavirajo skupino telesnih kemikalij, prostaglandinov. Nekateri prostaglandini sodelujejo pri vnetju, drugi pa pomagajo zaščititi želodčne obloge tako, da zavirajo proizvodnjo kislin in spodbujajo proizvodnjo zaščitne sluzi. Če so ti “dobri” prostaglandini blokirani, se tveganje za želodčne razjede pri konjih poveča.

Seveda se ulkusa brez gastroskopije ne da potrditi

Morda pa so vam lahko v pomoč pri sumu na želodčne razjede pri konjih naslednji dejavniki:

  • Lahko se zmanjša konzumacija krme
  • Konj začne izgubljati telesno maso (kljub zadostnim količinam krme)
  • Vidna so rebra, trebuh pa izgleda poln
  • Konj je lahko razdražljiv, nejevoljen
  • Občutljivost na zategovanje podsedelnega pasu
  • Lahko se pojavljajo kolike, zato je priporočljivo, da veterinar pove ali je kolika želodčna ali črevesna

Kar je še moje priporočilo iz prve roke, je odličen dodatek prehrani za konje z občutljivim želodcem ter tudi vse tiste, ki jih pestijo težave z želodčnimi čiri: izdelek Uls Gard. Uls Gard se sicer priporoča za vse tekmovalne konje in konje, ki so na posebnem prehranjevalnem režimu.


Zakaj je sirup ULS GARD tako zaželjen, da je že pravi hit med konjarji?

Ker se konj vidno začne po uporabi sirupa počutiti bolje, kar naenkrat se konj poredi, rebra niso več vidna, dlaka je sijoča, njegove delovne sposobnosti pa so občutno boljše. Pomembno je, da pred ali ob uporabi tega sirupa nudite konju voluminozno krmo na voljo ves čas, zmanjšate žitarice v krmnih obrokih, le te pa razporedite na več obrokov dnevno.

V trgovini boste našli pelete, ki so primerne za bolj akutne primere, saj so močnejši. Drugi produkt pa naj bi služil, kot neka vzdrževalna terapija. Torej sirup ULS GARD, ki je tudi cenovno bolj dostopen. Izkužnje uporabnikov pa kažejo na to, da tudi sirup pomaga pri akutnih primerih.

Obožujem Progest ter Uls Gard! Brez njiju mi ne bi uspelo doseči tako zavidljivih rezultatov. S Uls Gard-om so gastritični ulkusi izginili. Konji so si uredili bodisi prebavo in sijaj dlake bodisi so se poredili. Definitivno priporočam vsem, ki želijo konjem najboljše in od njega pričakujejo najboljše!
Živa Prunk
Call Now Button