Tetraktis- Equine America, Dorwest, Excel

Konji pozimi še kako potrebujejo našo skrb! Vsi smo s svojimi konji zelo aktivni, ko je toplo in suho a se skrb za konja ne sme prenehati, ko nastopijo hladnejši meseci.

Paziti moramo na osnove:

• Prehrana konj mora zadovoljevati potrebam konja v zimskem času (glede na starost, intenzivnost dela itd.).
• Imeti morajo neomejen dostop do sena, saj se z voluminozno krmo konji pozimi grejejo.
• Zaužiti morajo zadostno količino vode – v zimskem času še celo več, kot v poletnem! Pomagamo si lahko s tem, da vodo rahlo segrejemo ali pa uporabimo krmila za konje, katera namočimo.
• Neomejen dostop do mineralnega solnega kamna.
• Pazimo tudi na to, da imajo konji dovolj svežega zraka in niso celotno zimo v hlevu, saj prah in delci slabo vplivajo na dihala in ima konj lahko resne in trajne posledice.
• Po prvi močni zmrzali načrtujte uporabo antiparazitika. Muhe napadejo pozno poleti, zato pozno jeseni ali zgodaj pozimi uporabite sredstvo, ki vključuje sestavine za ubijanje ličink.

*Prebava voluminozne krme je tisto, kar konja greje, zato je v zimskem času pomembno, da ima vaš konj neomejen dostop do sena, da lahko proizvaja telesno toploto iz prebave. Ko pride slabo vreme, boste morda morali hraniti dodatne obroke sena, da boste zagotovili, da zaužije dovolj vlaknin, da ostane topel.
* Cilj mora biti povečati količino, ki jo pije vaš konj, da preprečite dehidracijo in kolike. Večina odraslih konj dnevno potrebuje vsaj 30 do 50 litrov vode.

Skrb za konja pozimi po delu

Konj razvija svojo zimsko dlako do 22. decembra (zimski solsticij), saj so takrat dnevi krajši. Konji začnejo izgubljati svojo zimsko dlako (in začnejo oblikovati svojo poletno dlako), ko dnevi postajajo daljši (začenši 23. decembra).

Ne pokrivajte konja pred 22. decembrom ali pa boste zmanjšali naravno zimsko zaščito konja (velja za konje, ki niso pobriti).

Mokra ali blatna dlaka lahko zmanjša svojo izolacijsko vrednost in poveča izgubo toplote. Pomembno je, da konj ostane suh in zaščiten pred vlago.

Konja, ki je po delu moker od znoja je treba popolnoma posušiti, predno ga pustimo v hlevu/pašniku. Debela zimska dlaka lahko dolgo zadrži vlago, sušenje pa je lahko zamudno opravilo.

Konja, ki je moker, lahko posušite z brisačo, hranjenjem sena, solarijem za konje, z dekami namenjenimi sušenju ali pa posebnimi prevlekami, ki pihajo topel zrak, da se konj hitro posuši. Ko je konj suh, odstranite deko za sušenje, da z njo ne vplivate na funkcijo zimske dlake.
Razmislite lahko tudi o britju konja, saj se tako izognete debeli dlaki, ki zadržuje vlago. V tem primeru morate konju zagotoviti primerno deko, ki jo bo imel na sebi ves svoj prosti čas, saj morate nadomestiti njegovo zimsko dlako. To je priporočljivo predvsem za konje, ki delajo vsak dan, saj se s tem izognete mokremu konju, ki je bolj dovzeten za kakšna obolenja (prehlad).

Blato – še ena zimska nadloga

konji pozimi

Ključnega pomena v zimskem času je, da zagotovite, da ima vaš konj prostor kjer ni blata. Običajno je, da je blato okoli krmilnikov in napajalnikov. Pomembno je, da dnevno odstranjujete blato z nog in kopit konja, da se izognete glivičnim in bakterijskim okužbam. Če se okužba razvije zaradi prekomerne izpostavljenosti blatu, bo treba konja odstraniti iz blatnega okolja ter ga redno zdraviti in čistiti, dokler se okužba ne sanira.

Razmislite o oblikovanju suhega območja (z uporabo nasutja), kjer lahko postavite krmilnik. Tam se konji zadržujejo največ časa in s tem zagotovite, da so večino časa na suhem.

Zavetje konj

Konji pozimi potrebujejo zavetje pred različnimi vremenskimi pojavi. Zavetje je na voljo v različnih oblikah, vrsta, ki jo uporabljate, pa je v veliki meri odvisna od vaših prostorskih zmogljivosti in financ.

Drevesa in nizka mesta delujejo kot naravna vetrna ovira in lahko nudijo tudi nekaj zaščite pred padavinami. Tristransko zgrajeno zavetišče nudi najboljšo zaščito pred zimskimi padavinami pašnim konjem.

Pomembno je zagotoviti, da zavetje nudi dovolj prostora za vse živali in omogoča njihovo naravno vedenje ter ustreza njihovi hierarhiji, tako da lahko zavetje uporablja tudi najnižji konj v hierarhični lestvici. V večjih čredah bo morda potrebnih več zavetij.

Viri:

https://thehorse.com/118675/winter-horse-care-tips-for-owners

https://extension.umn.edu/horse-care-and-management/caring-your-horse-winter

 

Izdelki po kategorijah

Call Now Button