Tetraktis- Equine America, Dorwest, Excel

Ljudje veliko stvari jemljemo kot samoumevne. Ko imamo vneto grlo, vročino ali želodčno gripo, se vsedemo v svoje avtomobile in obiščemo zdravnika. Živali nimajo takšnega razkošja. Imajo nekaj boljšega. Skozi evolucijo so pridobili znanje o rastlinah, tleh, mineralih, algah in drugih zdravilih, ki jih narava ponuja za zdravljenje. Živali imajo svoj kompas, svoj način samozdravljenja pa tako tudi pes, konj, ovca in druge živali vedo, kako se znebiti glist. No tole je nekoliko posplošena izjava, seveda so z udomačitvijo živali izgubile določene izkušnje in tako je domači pes prepuščen v našo oskrbo. In zato boste za razglistenje psa, konja in drugih domačih živali vi poskrbeli, ampak berite v nadaljevanju kako je narava in naš ekosistem čudovit, samozadosten in instinktiven oz. izkustven J

 

Zoofarmakognozija ali kako se je žival priučila samozdraviti

Zoofarmakognozijo, preprosto znano kot samozdravljenje živali, so številne živali – vključno z našimi zvestimi, domačimi spremljevalci in njihovimi divjimi sorodniki – uporabljale za zdravljenje različnih tegob. Beseda zoofarmakognozija izhaja iz grških besed zoion („žival“), pharmaikon („zdravilo“) in gnosis („znanje“). Ni jasno, koliko znanja ali učenja je vključeno, vendar se zdi, da je pri mnogih živalih prirojena sposobnost zaznavanja terapevtskih sestavin v rastlinah razvita. Čeprav so dokazi povsem naključni, je primerov veliko. Na poti evolucije ter s poskusi in napakami so živali izvedele, katera od naravnih dobrot jih lahko ozdravi. Saj 100 let nazaj ni bilo kemijskih pripravkov in konj je takrat »vedel« kako se očistiti glist in drugih notranjih parazitov.

Torej živali s svojim znanjem iščejo koristne rastlinske sekundarne presnovke, tako da vonjajo aromo čistih eteričnih olj ali prepoznajo nekatere barve. Rastline proizvajajo te snovi, da se zaščitijo, pritegnejo opraševalce, razmnožijo in morda opravljajo več funkcij, kot so znanstveniki do sedaj odkrili. Šele pred kratkim so znanstveniki izvedeli, da rastlinski sekundarni presnovki koristijo tako živalim kot ljudem. Naša sodobna medicina in tradicionalna ljudska medicina se prav tako zanašata na ta ista načela preizkušanja in napak. Ko pa bo človek uničil še več habitata, kdo bi vedel koliko vitalnih, zdravilnih vrst bo izgubljenih.

 

Razglistenje psa ali samopomoč med sprehodom v naravi?

Namreč z udomačitvijo živali in krčenjem njihovega naravnega habitata smo živalim vzeli oz. močno zmanjšali možnost samozdravljenja. Pse imamo na svojih kavčih, konje v boksih ali na pašnikih, ki so ograjeni in s tem omejeni za samozdravljenje.

Kdor je med sprehodom videl psa, ki je travo, je bil priča samozdravljenju. Pes ima verjetno težave z  želodcem ali zajedavci. Poleg očitnega primera poskusa razglistenja psa si poglejmo še nekaj drugih primerov samozdravljenja:

 • Medvedi, jeleni in različne mesojede živali ter velike opice  jedo zdravilne rastline, ki očitno pomagajo pri samozdravljenju.
 • Znanstveniki verjamejo, da se nekateri kuščarji na ugriz strupene kače odzovejo tako, da pojedo določeno korenino, ki jim pomaga pri borbi proti strupu.
 • Sadne muhe odlagajo jajčesa v rastlinah, ki vsebujejo veliko etanola, za zaščito svojih potomcev protu parazitoidni osi.
 • Rdeče in zelene Are jedo glino, saj pomaga pri prebavi in pri ubijanju bakterij.
 • Samice opic Woolly Spider Monkeys v Braziliji dodajajo rastline v svojo prehrano, da povečajo ali zmanjšajo plodnost.
 • Breje samice lemurja na Madagaskarju grizljajo listje tamarinde, fige ter lubje, da si pomagajo pri proizvodnji mleka, ubijejo zajedavce in povečajo možnosti za uspešno rojstvo.
 • Breje slonice v Keniji jedo liste nekaterih dreves, da sprožijo porod.
 • Mravljišča in čebelnjaki vsebujejo velike količine smole iglavcev, ki ima protiglivične in antibakterijske učinke. Tu imamo pristno preventivno strategijo!
 
 

Žival se zna samozdraviti. Kateri so kriteriji za to?

Leta 1996 je biolog Michael Huffman predlagal, da se šimpanzi samozdravijo. Američan Huffman , ki je dolga leta delal na Japonskem na Inštitutu za raziskave primatov na univerzi v Kjotu, je v Tanzaniji prvič videl, s paraziti prekritega, zaprtega šimpanza žvečiti liste škodljive rastline, ki bi se ji običajno izognil. Šimpanz si je do naslednjega dne v celoti opomogel. Zdravilna moč zelišč pri razgliščenju psa, konja in drugih živali.

Tako je Huffman določil merila za presojo, kdaj se žival samozdravi:

 1. Užita rastlina ne more biti reden del prehrane živali; uporablja se kot zdravilo in ne kot hrana.
 2. Rastlina mora živalim zagotoviti malo hranilne vrednosti ali jih sploh ne imeti.
 3. Rastlino je treba zaužiti v tistih letnih časih, na primer v deževnem obdobju, ko paraziti najverjetneje povzročijo okužbe.
 4. Vse živali v skupini ne sodelujejo (samo tiste, ki imajo težavo).

Če dejavnost ustreza tem standardom, je varno domnevati, da se žival samozdravi, pravi Huffman. Raziskovalci so opazili prakso v 25 regijah, v katerih je bilo vključenih 40 različnih rastlin. Kaj zdaj pravite, a bi pes lahko vedel kako se znebiti glist?

 

Kako pa samozdraviti udomačeno žival?

Toda vedenje ovac je postavilo vprašanje tej znanstveni metodi v enem raziskovalnem projektu. Ko so raziskovali ovce okužene z notranjimi paraziti, so polovici dali zdravilno rastlino v hrano, ki jim je pomagala pri zdravljenju in proti parazitom. Namreč pozneje so ovce, ki so bile ponovno okužene, izbrale hrano z zdravilno rastlino le, če so že preskusile, da jih je prehranjevanje z zdravilno rastlino rešilo notranjih parazitov. Ovce, ki te izkušnje niso imele, so jedle svojo običajno krmo. Torej zaključek in odgovor na moje vprašanje, če bi pes lahko vedel kako se znebiti glist, je pritrdilen. Ampak najprej mora imeti izkušnjo.

Test z ovcami je torej pokazal, da morajo ovce, ki jih imamo vhlevljene, najprej imeti izkušnjo samozdravljenja, da bi si znale naslednjič same pomagati. Tole pa je skrajno uporaben podatek, ki ga lahko uporabimo v sodobnem načinu sobivanja in skrbi za živali. Kaj vi menite, a bi lahko uporabili ta princip za razglistenje psa?  Torej prvo naučimo svojega psa, konja, ovce, koze itd. samozdravljenja (ponudimo jim zdravilna zelišča v naravi) in na osnovi novo pridobljene izkušnje, bodo v prihodnosti sami iskali takšna zelišča. Saj so povedali, da je pri mnogih živalih razvita prirojena sposobnost zaznavanja terapevtskih sestavin v rastlinah.

Vem, kaj si mislite, ampak kako jih naučiti?

Verjetno najprej tako, da se mi, lastniki, sami nekaj naučimo o zeliščih in le ta poskusimo implementirati na »njihov jedilnik«. Seveda lažjo pot ponujam tudi v obliki že pripravljenih odličnih zeliščnih mešanic Verm-x za razglistenje in očiščenje od notranjih parazitov. Toda vseeno bi vam rada tudi naštela, katere so to rastline, ki jih naši dvo- in štirinožni ljubljenčki potrebujejo, kakšne so njihove zdravilne lastnosti in pri katerih tegobah jim lahko pomagajo.

 

Zelišča za konje in njihove zdravilne lastnosti

 • Echinacea –  imenovan Ameriški slamnik ima protivirusne in antibakterijske lastnosti za živali vseh vrst. Za konje se lahko uporablja kot profilaktično sredstvo za zaščito pred okužbami, kot so tudi cistitis in uretritis.
 • Meta – ima antispazmodični učinek na prebavni sistem; meta lahko pomaga pri izpuščanju plinov, za konje, ki so nagnjeni h kolikam in deluje tudi pomirjujoče na prebavni trakt.
 • Kamilica – protivnetno in analgetično delovanje kamilice pomaga pri bolečinah. Deluje pomirjujoče in sproščujoče.
 • Ognjič – Ne samo, da je olje ognjiča čudovito zdravilo za kožo, znan je tudi po boju proti stresu. Cvetovi imajo antibakterijske, protiglivične, protivirusne in protivnetne lastnosti.
 • Koromač – Semena koromača imajo sproščujoč učinek na želodce. Pomagajo lahko tudi pri apetitu in ohranjanju proizvodnje mleka, zlasti v prvih dneh po žrebitvi. Svež koromač lahko uporabite za črpanje toksinov iz ran, ugrizov in alergijskih kožnih reakcij.
 • Regrat – Pogosteje velja za plevel. Regrat ima močno diuretično delovanje in je bogat s kalijem, magnezijem in kalcijem. Za vse tiste lastnike, ki imajo konje s težavami s kopiti ali katerih konji potrebujejo dodatno dopolnitev biotina je regrat odličen naravni vir vitamina H, znanega tudi kot biotin.

Torej dejansko svojemu konju lahko te rastline posadite po pašniku ali pa naredite zeliščni vrtiček, kamor vsak dan peljete svojega konja za pol ure in mu pustite, da si sam izbere rastline, ki jih potrebuje. Obstaja možnost, da bo enega dne sam rinil v ta vrtiček, ker mu bo nekaj primanjkovalo 🙂

 

Naravno zdravljenje psa z zelišči

 • Kamilica – Kot vsi vemo, je kamilica sproščujoče zelišče. Če iz nje naredite čaj, lahko pomaga pri bolečinah zaradi rasti zobovja pri mladičih in olajša tesnobo in živčnost mladega psa v mladostniški fazi. Ko je vaš kuža starejši, mu lahko pomaga tudi pri spanju ali prebavnih težavah. Uporablja se lahko tudi lokalno na koži za pomoč pri izpuščajih in celo hitreje zaceli rane.
 • Koromač – Koromač je znan, da je neverjetno dober za prebavo. Semena so še posebej dobra za to in za odstranjevanje črevesnih zajedavcev.
 • Regrat – Če imate dvorišče, tega morda niti ne boste morali zasaditi! Lahko uporabite celotno rastlino kot močan diuretik, poleg tega pa je poln kalija in je koristen za ledvice in jetra.
 • Rožmarin lahko dodate hrani ali ga uporabite za izpiranje po koncu kopeli, saj ne bo samo poskrbel za vonj vašega mladička, ampak je zelo dober tudi za kožo ter spodbuja rast dlake in lahko poveča barvo in sijaj. Deluje protiglivično, antiseptično in antibakterijsko, zato je zelo koristno zelišče.

  naravno zdravljenje psa

 • Ameriški slamnik ali ehinaceja– Če ste kdaj že jemali ameriški slamnik, ko ste se počutili bolno, veste, da lahko ustvari čudeže pri krepitvi imunskega sistema in pomaga preprečiti prehlad, ki ga čutite. Najbolje ga je uporabiti na začetku okužbe ali celo vročine ali celo lokalno na ranah. Pomaga tudi zmanjšati vnetje in se boriti proti okužbi.
 • Žajbelj – Žajbelj je odličen pri reševanju težav s želodcem in prebavo in je znan po tem, da je zdravilo za različne stvari.
 • Peteršilj – Peteršilj je bogat z minerali, pomaga preprečevati bolezni z ohranjanjem pH vrednosti, odličen je za prebavo in fantastično pomaga mehurju in ledvicam.
 
 

In katere zdravilne rastline se poleg naštetih zgoraj uporabljajo v proizvodih Verm-X?

CIMET

Izboljša okusnost hrane, pozimi ogreje telo (še posebej, če imate psa, ki se spopada s simptomi artritisa). Pomaga pri razvoju kosti in hrustanca (cimet ima dobro raven mangana in magnezija, kar je dobro za razvoj kosti in hrustanca), odstranjuje slabe bakterije v črevesju  in pomaga pri prebavi, pomaga pri kandidi ter izboljša razpoloženje.

ČESEN

Česen ima številne učinke na izboljšanje zdravja, kot je pomoč pri prebavi, odpravljanje notranjih in zunanjih zajedavcev, spodbujanje imunskih funkcij in povečanje aktivnosti celic, znižanje ravni holesterola in trigliceridov v krvi ter deluje kot tonik za srčno-žilni sistem.

TIMIJAN

Večino zdravilnih lastnosti timijana je mogoče pripisati njegovim hlapnim sestavinam olja, timolu in karvakrolu. Timol je zelo dober antiseptik za usta in grlo; koristno za boj z gingivitisom pri psih. V resnici se timijan uporablja kot učinkovina v številnih komercialnih formulah zobne paste in ustnih vod. V prebavnem traktu je timijan koristno karminativno in antispazmodično sredstvo; uporaba v primerih dispepsije, razdražljivega črevesja in kolitisa. Pomaga tudi pri izgonu zajedavcev, zlasti trnkov.

KOPRIVA

Kopriva je koristna, če jo lokalno uporabljamo kot sredstvo za izpiranje kože in dlake, neguje živalsko dlako in zagotavlja lajšanje srbeče kože in ugrize bolh. Ugotavljajo tudi, da imajo živali, ki imajo sezonske alergije, korist od uživanja tinkture ali čaja iz listov koprive. To lahko pomaga zmanjšati simptome, če se jemlje redno. Če ima vaša žival znano alergijo na rastline, bodite previdni pri zagonu tega in uporabite zelo majhno količino za spremljanje neželenih učinkov. Izkazalo se je, da koprivni listi pomagajo tudi pri bolnikih z osteoartritisom (vnetje sklepov) in cistitisom (vnetje mehurja).

BREST

Brest je dobro znan po svoji uporabi kot zaščitno in mazalno zelišče za hišne ljubljenčke z boleznijo prebavil. Tanini v zelišču zmanjšujejo vnetja, oljne komponente sluzi pa mažejo prebavni trakt in pomagajo pri odstranjevanju odpadkov. Verjame se, da zelišče prevleče sluznico.

KAJENSKI POPER

Poveča prekrvavitev kože, živcev in sklepov. Izboljša sposobnost telesa, da absorbira hranila, prepreči vnetja, se bori proti okužbi in zmanjša bolečino, kjer koli se uporablja. Služi kot učinkovita prva pomoč za pse in mačke z odrgninami, raztrganinami v ustih, ugrizi, krvavitvijo nohtov in lahko celo zaustavi krvavitev ob stiku. Peroralna dopolnila (ali ko jo dodate hrani v majhnih odmerkih) bodo pospešila krvne in prebavne reakcije. V prebavnem traktu bo lajšal in zmanjšal učinke zaprtja, napihnjenosti, plinov, driske in izboljšal absorpcijo hranil.

Vsekakor pa prosimo, da se pred uporabo katerihkoli rastlin posvetujete tudi z veterinarjem vaše živali.

https://news.mongabay.com/2011/11/zoopharmacognosy-how-self-healing-animals-could-save-humans/
http://blog.worldofangus.com/7-beneficial-herbs-to-grow-for-your-dog/

https://www.pnas.org/content/111/49/17339

https://holistichorse.com/health-care/plant-a-medicinal-herb-garden-for-your-horse/

https://petness.com/blogs/news/organic-cayenne-pepper-help-pets-stay-healthy

http://lavenderfleece.com/herbals.html

https://vcahospitals.com/know-your-pet/slippery-elm

Za pse in mačke

Za ostale živali (drobnico in perutnino)

Call Now Button