Tetraktis- Equine America, Dorwest, Excel

Imamo zdravila za večino težav v večini vrst, za ljudi, pse, konje, mačke itd. Poznamo celotno genetsko strukturo človeka, razumemo bakterije in viruse in ne verjamejo več v čarobne napoje. In kakšna je potem sploh možna uporaba zelišč v sodobnem svetu? To je vprašanje, ki zadeva vse nas, ko se soočamo znova in znova glede uporabe “zelišč” in “naravnih zdravil”. Kot veterinar v svoji praksi (tako z velikimi kot malimi živalmi) sem se enako spraševal, kako zdraviti z zelišči. Potem sem nekaj let proučeval zelišča in tole je kar sem odkril:

  1. Zelišča so nam na voljo vsepovsod okrog nas. Kopenske rastline so od nekdaj pomenile hrano ter nam nudile osnovne kemikalije potrebne za zdravje- vitamine, antioksidante in minerale.
  2. Zelišča vsebujejo številne kemikalije. To lahko izoliramo in tako nastajajo nova zdravila – permetrin, ki je pridelan iz krizanteme, se uporablja v insekticidnih pripravkih; iz zimzelena (alkaloid) se pridobiva kemoterapijsko sredstvo vinkristin ali strupeno zdravilo atropin pridobljeno iz volčje češnje (Atropa belladonna, Deadly Nightshade). V naravnem stanju pa je večina zelišč nestrupenih za razliko od nekaterih rafiniranih derivatov zdravil.Namreč zdravilne rastline/zelišča vsebujejo uravnotežene in dopolnilne kemijske družine, ki omilijo toksičnostjo in medsebojno celo krepijo terapevtske učinke.
  3. V prejšnjem stoletju so vsi veterinarji izdelovali zeliščne tablete in mazila za svoje bolnike. Ta praksa je zamrla s prodorom farmacije; pa ne nujno zato, ker bi zdravila bila boljša, temveč zato, ker so lažje izdelana, nadzorovana in takojšnji učinki so bili lažje merljivi. Čeprav zdaj vemo, da nam tudi zdravila ne ponudijo vseh odgovorov.

Zdravila so zelo koristna in tudi nujno potrebna. Prav tako obstajajo težave kjer je rešitev možna le s  popolnim farmacevtskim pristopom k zdravljenju živali, tako velike živine kot malih živali. Sodobna veterinarska medicina s poudarkom na rastlinskem izvoru je še v povojih v Veliki Britaniji. Šele postavljamo se na svoje noge kar dokazuje na novo oblikovano britansko združenje veterinarskih zeliščarjev (www.herbalvets.org.uk).

Vzreja zdravih živali brez uporabe zdravil je mogoča s pravilnim znanjem v naravnem zdravstvu in z uporabo kakovostnih izdelkov 🙂

Povzeto “The benefits of herbs” od 

Verm-x zelišča za pse in mačke

Verm-x zelišča za konje

Za druge živali (drobnico in perutnino)

Call Now Button